Veliler dikkat! Uzmanlar, ağır sırt çantalarının öğrencilerin belinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtti. Kömürcü, sırt çantalarının toplam ağırlığının, öğrencinin ağırlığının yüzde 10’u geçmemesi gerektiğini söylüyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’ndan Yrd. Doç. Dr. Erkam Kömürcü, ağır sırt çantalarının öğrencilerin belinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtti. Kömürcü, sırt çantalarının toplam ağırlığının, öğrencinin ağırlığının yüzde 10’u geçmemesi gerektiğini söyledi.

CİDDİ RAHATSIZLIKLAR YARATABİLİR

Bebeklik ve çocukluk yaşlarında kemik ve kas yapıları hızlı geliştiği için yapılacak yanlış bir uygulamanın olumsuz sonuçlara sebep olacağını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kömürcü, özellikle ilkokul çağındaki çocukların, sırt çantalarının ağırlığından kaynaklanın çeşitli ortopedik rahatsızlıklar yaşayabileceği uyarısında bulundu: “Çantalar, ağırlıklarına bağlı olarak çocukluk yaşlarında omurgaya olmaması gereken kuvvetler yüklemektedir. Çantaların uygun olmayan pozisyonlarda taşınması, okul çocuklarının gelişmekte olan omurga, eklem, kas ve ligamant yapılarında zorlanmaya yol açabilmekte, bozuk postüre (skolyoz, kifoz hastalığı), bozuk yürüyüşe ve ileri yaşlarda ciddi bel ağrılarına sebep olabilmektedir. Araştırmalar, okul çantası taşıyan çocuklarda bel ağrısı görülme sıklığının yüzde 75 olduğunu göstermiştir. Bu nedenle sırt çantalarının doğru kullanımı öğretmede, ailelere ve öğretmenlere ciddi sorumluluklar düşmektedir.”

HAFİF VE ÇİFT ASKILI ÇANTA ALIN

Erkam Kömürcü, sırt çantası alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Çantanın toplam ağırlığı, çocuğun vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazla olmamalı. İki geniş omuz askısı ve bel kemeri bulunan, hafif, ortopedik-ergonomik çantalar tercih edilmeli. Her iki omuzdan asılarak taşınmalı. Ağırlık, çanta içinde eşit dağıtılmalı ve belin 5 santimetre yukarısında duracak şekilde, askıyla sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalı. Sırta geniş bir alanda temas etmeli ve yumuşak olmalı.”

Öğrencilerin okulda kilitli dolapları olması ve eve sadece ihtiyaçları olan eşyaları getirip götürmesi gerektiğine de değinen Kömürcü, doktor tarafından önerilen, sırt adalelerini geliştirici egzersizler yapılmasını tavsiye etti. Öğretmenler ve velilerin, ağır çanta ve ağır kitap taşıma meselesinin gündeme getirmesi gerektiğinin önemini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kömürcü, çocukların ağır çantaları dizden eğilerek doğru teknikle kaldırması konusunda bilgilendirilmesinin de oldukça önemli olduğunu ifade etti.

ÇANTANIN HAMMADESİ DE ÖNEMLİ

Çocuk sırt ağrısından yakındığında, doktoruyla mutlaka konuşulması gerektiğini belirten Kömürcü, çantanın hammaddesinin de önemli olduğunu, kanserojen içerenlerin kullanılmaması gerektiğini kaydetti: “Plastiği yumuşatma özelliği sebebiyle okul çantaları üretiminde kullanılabilen ‘fitalat’ maddesi, kanserojendir ve kolaylıkla vücuda geçebilmektedir. Okul çantaları, beslenme çantaları ve kalem kutularıyla yıl boyunca temas eden çocuklar, fitalat içerenleri kullandıklarında kanserojen bir maddeye uzun süre maruz kalabilmektedir. Bu nedenle çanta seçerken hammaddesine de dikkat edilmelidir.”

Kaynak http://m.memurhaber.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir