Kömürcü: Dünya’da Ortopedi ve Travmatoloji adına ne yapılıyorsa bizim hastanemizde de yapılıyor. Ameliyat yelpazemiz de çok geniş. Ekip olarak üst düzey ameliyatları dahi gerçekleştirebiliyoruz. Çanakkalelilere şunu söyleyebilirim: Üniversite Hastanesine güvenin ve gelin.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkam KÖMÜRCÜ ile Üniversite Hastanesinin yeni açılan Çarşı Polikliniğinde buluştuk. Bizleri ortopedik rahatsızlıklar hakkında bilgilendiren KÖMÜRCÜ Çanakkalelilere oturuş ve duruş şekli, ayakkabı seçimi gibi konularda önemli tavsiyelerde bulundu.
“ÇANAKKALE HALKINI SEVİYORUM”
Fatmanur Güder: ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesine ne zaman, nasıl geldiniz?
Yrd. Doç. Dr. Erkam Kömürcü: Ben hep üniversitede çalışmak, akademisyen olmak istiyordum. O yüzden araştırıyorduk. Bir şekilde haberimiz oldu ve başvurduk. Kabul edilince Ankara’dan kalkıp geldik. Yaklaşık bir yıldır burada hizmet veriyoruz. Şu an kliniğimizde iki öğretim üyesi var. Haftada iki günümüzü buraya ayırıyor, bu poliklinikte (Çarşı Polikliniği) hizmet veriyoruz. Diğer günler büyük hastanede ameliyatlarımızı ve polikliniğimizi yapıyoruz. Gayet mutluyum. Çanakkale halkını seviyorum.
F.G.: Hocam, Ortopedi ve Travmoloji nedir? Hangi hastalıklarla uğraşır?
KÖMÜRCÜ: Ortopedi daha çok kas ve iskelet sisteminin travma dışındaki hastalıklarıyla uğraşır. Hareket sistemi, bunlara bağlı olarak eklem, kemik hastalıkları, vs. ile ilgileniyoruz. Ortopedi kelime manası itibariyle ‘düzgün çocuk’ demek. İnsan vücudunun düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlayan ve hareket sisteminde meydana gelen arızalarla ilgilenen bir bilim dalıdır. Travmatoloji bölümü ise kas ve iskelet sisteminde bir travmaya bağlı olarak meydana gelen rahatsızlıklarla ilgileniyor.
F.G.: Nedir peki tüm bu rahatsızlıklar?
KÖMÜRCÜ: Kas iskelet siteminin herhangi bir yerinde meydana gelen bir ağrı, tendon hastalıkları, eklemlerde kireçlenme, omurgadaki yamulmalar, deformiteler, skleroz hastalıkları, bel daralması, kireçlenmesi, eklem kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi gibi rahatsızlıklarla ilgileniyoruz.
F.G.: Bu rahatsızlıklarla karşılaştığınızda nasıl bir tedavi süreci izliyorsunuz?
KÖMÜRCÜ: Ortopedistler daha çok kas – iskelet sisteminin cerrahi bölümüyle ilgileniyor. Burada rahatsızlıkların hem medikal tedavisini hem de cerrahi tedavisini yapıyoruz. Hasta grubuna göre tedavimiz değişiyor. Bazı hastalarımıza sadece ilaç veya egzersiz verirken, bazı hastalarımızı cerrahi yoluyla tedavi ediyoruz.
“ÇANAKKALE’DE EN SIK KARŞILAŞTIĞIMIZ RAHATSIZLIK: KEMİK ERİMESİ”
F.G.: Çanakkale’de en sık karşılaştığınız hastalıklar neler?
KÖMÜRCÜ: Çanakkale’de kemik erimesi daha çok görülüyor. Bu aslında beni şaşırtan bir durumdu. Güneşin çok olduğu, deniz kenarında olan bir şehirde kemik erimesinin çok olması beni şaşırtmıştı. Fakat son bir senedir bayağı bir kemik erimesi hastasıyla karşılaştım.
Bunun haricinde sık karşılaştığımız hastalıklar arasında diz eklemindeki rahatsızlıklar da var. Eklem hastalıklarını, dizdeki kireçlenme hastalıklarını çok fazla görüyoruz. Hem de bayağı ileri seviyedeki kireçlenme hastaları polikliniğimize geliyor. Bunun da sebebi; Çanakkale’deki hastalarımızın genel olarak şişman olması. Şişmanlığın sebep olduğu eklem rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Onun dışında bel ve sırt ağrılarıyla gelen hastalarımız, belinde kireçlenmesi olan hastalarımız var.
“HASTANEMİZE GÜVENİN”
F.G.: Üniversite Hastanesinde tüm bunlara uygulanacak tedavi yöntemleri mevcut mudur?
KÖMÜRCÜ: Şu anda küçük bir hastane olmasına rağmen Dünya’da Ortopedi ve Travmatoloji adına ne yapılıyorsa bizim hastanemizde de yapılıyor. Hastalarımıza her açıdan hizmet vermeye çalışıyoruz. Ameliyat yelpazemiz de çok geniş. İki kişiyiz. Elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Sayımız artınca çok daha güzel çalışmalar yapacağız. Ben Çanakkale halkına şunu söyleyebilirim: Üniversite Hastanesine güvenin ve gelin. Çünkü; biz ekip olarak çok üst düzey ameliyatları dahi gerçekleştirebiliyoruz.
“OTURUŞ BOZUKLUKLARI AĞRILARI ARTIRIYOR”
F.G.: Son dönemde bel ve sırt ağrılarının bilgisayar kullanımının artışından dolayı arttığını söylüyorlar. Bu doğru mu?
KÖMÜRCÜ: Evet. Bu bilgisayar başında oturuş bozukluklarından kaynaklanıyor. Bunun yanında duruş bozuklukları da buna sebep olabiliyor. Yani; sadece otururken değil, normal hayatınızı sürdürürken de yaptığınız duruş bozukluklarının sırt, bel ve hatta boyun ve kas ağrısı üzerinde etkisi olabiliyor. Eklem ağrısına da etkisi fazla. Bu nedenden dolayı ergonomik bir şekilde oturmamız gerekiyor. Yük taşırken bazı kurallara uyarak yük taşımamız gerekiyor. Normal yaşantımızdaki postürümüzü (duruş) de belirli kurallara uyarak yapmamız gerekiyor.
OTURUŞ ŞEKLİ
F.G.: Nedir bu kurallar? Örneğin; nasıl oturmalıyız?
KÖMÜRCÜ: Oturma şekli olarak; otururken başımız öne veya arkaya eğik bir şekilde değil, dik durmalıyız. İskeletimizi oluşturan omurgamızın da dik bir pozisyonda durması lazım. Öne kamburumuzu çıkartarak oturulmamalıyız. Otururken belimizin içe doğru eğik bir kısmı vardır. Oraya yastık, vs. gibi bir destek koyarak oturmamız bel sağlığımız açısından faydalı olacaktır. Bunun yanında sandalyemiz masamızdan çok yüksek veya çok alçak olmayacak bir şekilde konumlanmalı. Eğer bilgisayar başındaysanız, bilgisayar tam karşımızda duracak şekilde başımızın seviyesinden 10-15 cm daha aşağıda olmalı. Kalçamız ve dizimiz 90 derece açıyla, ayağımız yere tam basacak şekilde ve yine 90 derece olması lazım. Dirseklerimiz ve omzumuz çok aşağıda veya yukarıda olmayacak. Dirseğinizin de ortalama 90 derece olacak şekilde masaya temas etmesi gerekiyor. Bu şekilde oturursak kaslarımızdaki ağrılarımız azalacaktır.