HAREKET VARSA YAŞAM VAR

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkam Kömürcü, hastaların en çok şikayet ettiği konular arasında gelen bel fıtığı ve menisküs rahatsızlıkları ile ilgili hayati bilgiler verdi.

İnsanların sadece otururken değil, normal hayatı sürdürürken de yapılan duruş bozukluklarının sırt, bel hatta boyun ve kas ağrısı üzerinde etkili olabileceği konusunda uyaran Kömürcü, ‘Hareket varsa yaşam var, kemik ve kaslar hareketle yaşar, hareketsiz yaşam beraberinde kas iskelet hastalıklarını beraberinde getirecektir’ diyerek özellikle pandemi döneminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Akdeniz Bülten okuyucuları için dolu dolu içeriğe sahip bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifle okumanız dileğiyle…..

Okuyucularımız sizi yakından tanımak ister, bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1979 Ankara doğumlu olan Erkam Kömürcü, 1996 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine başladı. Eylül 2002 dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavını (TUS) kazanarak Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde uzmanlık eğitimine başladı. 2008 yılında uzmanlık tezini verip, başarıyla ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak meslek hayatına başladı. 2015 yılında girdiği Doçentlik Sınavında başarılı olarak Doçent ünvanını almaya hak kazanan Kömürcü ; çocuk ve yetişkin omurga cerrahisi, erişkin eklem rekonstrüksiyonu (kalça ve diz protezleri), spor travmaları, pediatric ortopedi alanında da  oldukça tecrübe sahibi.

Ortopedi dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen vücudumuzun kas ve iskelet sistemi. Peki bizler kas ve iskelet sistemimizi doğru kullanıyor muyuz?

Genel olarak iyi kullanamıyoruz. Polikliniğe gelen hastalarımdan gördüğüm kadarıyla kas iskelet sistemine etki eden çoğu sağlık sorunları vücudumuzu doğru kullanamadığımızdan olduğunu görüyorum. İş hayatında da, günlük yaşantımızda da ve spor yaparken de bilinçsiz yapılan bazı hareketler ciddi problemlere yol açabilmekte.

Kadınların en büyük sorunları bel fıtığı. Özellikle çalışan kadınların ayakkabı tercihi bel fıtığını tetikliyor mu? Nasıl bir ayakkabı kullanmalıyız ve ayakkabı alırken neye dikkat etmeliyiz ?

Sadece kadınların değil bel fıtığı birçok kişinin büyük bir problemi. Sadece ayakkabı kullanmayı suçlayamayız bel fıtığı için. Fakat yanlış ayakkabı kullanı mı bir çok kötü etki bırakıyor. Omurga sağlığı için de kas iskelet sistemi sağlığı içinde daha ergonamik daha ortopedik ayakkabıları tercih etmekte fayda var. Tabiki bu demek değil ki, topuklu veya babet ayakkabıları hiç giyinmeyin… Tabi ki tercih edilebilir ama haftanın her günü her saati olmamalı…

Bel, boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Hasta hangi durumlarda size geliyor, bu konuda yeterince bilinçli bir toplum muyuz?

Fıtık etkilenen kas grubuna bağlı olarak; şiddetli ağrı, tüm ekstremite boyunca ağrıya eşlik eden uyuşma ve karıncalanma, güçsüzlük, hissizlik, yanma, bazen idrar tutamama ve büyük abdesti kaçırma gibi belirtiler verebilir.

Toplumuzda hemen hemen birçok hastalığın tedavileri için önyargılar var. Bunlardan sıkça rastladıklarımızdan biri de bel ameliyatları… Sizin hastalarınızla aranızdaki iletişimlerde ameliyata karşı bir güvensizlik ya da iyileşmeme hissi olursa tavrınız ne oluyor?  Hastalarınızı nasıl ameliyata ikna ediyorsunuz?

Şunu net olarak söyleyebilirim ki; konumuz bel fıtığı ise bel ameliyatında ameliyat endikasyonu yani lüzumu yüzde 10 dan fazla olmamalı. Yani hastaların yüzde 90 ı ameliyatsız tedavi olabilmekte. Toplulumumuz ön yargılarında haklılık payı var çünkü her bel fıtığı ameliyat edilmemeli. Patlamamış fıtık 6 ay içinde uygun tedavi ile tamamen normal sağlıklı haline dönebilir. Örneğin büyük olup, çok tehdit edici olmayan, yılda birkaç defa tutulmalara sebep olan fıtıklar hastayı çok rahatsız etmiyorsa, hastanın yaşam kalitesini bozacak seviyeye gelene kadar sadece ağrılı dönemlerde ilaçla devam etmek önerilir.  Önemli olan ağrılı dönemi düzgün geçirmek. Fakat yüzde 10 luk kısım var ki o grupta hastalarda zaten çok ciddi ağrıların yanında güçsüzlük duyu kaybı gibi bazı fonksiyonlar kaybolmakta. Bu durumlarda zaten hasta ameliyat denildiğinde ikna etmeye gerek kalmıyor.  O yüzden ben sadece doğru yani ameliyat endikasyonu olan hastaya ameliyat önerdiğimden hastayı ameliyat için ikna etme çabasına girmiyorum.

Son bir yıldır korona Kovid-19 nedeniyle yediden yetmişe sağlık sorunları yaşıyoruz. Özellikle belli yaş üstünde hareketsizlik ve buna bağlı gelişen sorunlar doğuyor. Sizin, yaşlılarımızın bu süreci en sağlıklı şekilde geçirmeleriyle ilgili tavsiyeleriniz nedir?

Hareket varsa yaşam var, kemik ve kaslar hareketle yaşar, hareketsiz yaşam beraberinde kas iskelet hastalıklarını beraberinde getirecektir nitekim de osteoporoza bağlı kemik erimeleri ciddi oranda bu dönemde arttı. Tabiki bunu izleyen kalça kırıkları. Bu dönemde yerli dengeli beslenme, bedensel aktivite mutlaka tavsiye ederim. Vücudun sesine kulak vermeyi ihmal etmemelerini mutlaka öneririm. Çünkü covid varken diğer hastalıklar kaybolmuş değil devam ediyor.

Uzaktan eğitim nedeniyle öğrencilerimiz bilgisayar başında uzun saatler geçiriyor. Buna bağlı olarak maalesef birçok rahatsızlıklar çıkıyor. Öğrencilerimize tavsiyeleriniz nelerdir?

Uzun süre bilgisayar başında oturmak, hareketsiz yaşam kas iskelet sistemi hastalıklarını da beraberinde getirir. Özellikle de postürü bozuk, ergonomik olmayan pozisyonlar yeni gelişmekte olan kemiklerimizde sonradan tedavi gerektirecek bozukluklara yol açabilmektedir. Tavsiyem, evde hareketi fiziksel gelişimini ihmal etmemeleri. Ergonomik masa ve sandalye kullanımına dikkat etmelerini öneririm.

Menisküs nedir ve kimlere uygulanır?

Menisküs halk arasında hastalık olarak bilinmesine rağmen menisküs vücudumuzun bir organımızın bir parçasıdır. Menisküs,  diz bölgesindeki kıkırdakları koruyan önemli bir yapıdır. Bu yapı, vücudun en işlek eklem yerlerinden biri olan dizlerde hareket için gerekli bir yapıdır. Menisküsün hastalıkları vardır. Yırtılma, kıkırdak dokusunun bozulması vs.. bu durumlarda hastalıklarına yönelik tedavi algoritmaları vardır. Artroskopi de bunlardan birisidir. Artroskopi denilen özel bir teknikle hastaların dizlerine çok küçük delikler açılarak, bu deliklerden içeriye kameralı optik bir cihaz sokulması vasıtasıyla el aletleriyle zarar gören yapı onarılmaktadır.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hastalarınızın cerrahi işlemleri daha konforlu geçiyor. Ameliyathane içinde kullandığınız teknolojik aletlerin hızına yetişilemiyor. Bilim ve teknolojinin günden güne yenilenen yüzü sizi ne yönde etkiliyor?

Öncelikle bilim ve teknolojik ilerlemeler bizim ve hastalarımız için oldukça önemli. Daha güvenli daha başarılı tedavi çözümleri bulabiliyoruz hastalarımız için. Daha önce çözüm bulamadığımız veye bulup çok zahmetli uyguladığımız tedaviler, teknoloji ve endüstrinin ilerlemesi ile güvenli bir şekilde çözüme ulaşabilmektedir. Şunu da söylemekte fayda görüyorum, teknolojik ve endüstrik gelişimler bazen aşırı tedavileri de yanında getirmekte. Daha önce ameliyatsız tedavi ettiğimiz bazı hastalıklar endüstrinin ısrarlı teşvikiyle ameliyat edilerek tedavi edilmeye başlanılabiliyor. Burada hekimin dengeli ve daha gerçekçi konuyu ele almasında fayda görüyorum.

Fizik tedavinin öneminden bahseder misiniz?

Fizik tedavi ve ortopediyi birbirinden ayrılmaz bir bütündür.Kas iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde Ortopedi ve fizik tedavi birbirbi tamamlayan bilim dallarıdır. Gerek cerrahi öncesi gerek sonrasında gerekli fizik tedavi desteği alınmadığı taktirde ameliyattaki başarı şansı daha az olacaktır.

Son zamanlarda sıkça duyduğum kemik ve boy uzatma ameliyatları var. Bu cerrahı uygulama kimler için uygun?

Kemik uzatma ameliyatlarını ikiye ayırmak gerekir. Tedavi amaçlı ve estetik amaçlı. Tedavi amaçlı boy uzatma tedavileri herhengi bir nedenle ekstremite( kol,bacak) eşitsizliği olan veya cücelik gibi durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir.

Değerli Dr. Erkam Bey’ e bizlere vermiş olduğu kıymetli bilgiler için teşekkür ediyorum. Tüm okuyucularımıza sağlıklı günler diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla…

Röportaj: Eylül Ayça Karakuş

Kaynak: http://www.akdenizbulten.com/hareket-varsa-yasam-var/27646/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir